İngiliz Siyasetçilerin Sosyal Medyayla Sevgi-Nefret İlişkisi

Yazar - 15 Mart, 11 : 45 Çıktı

İngiliz Siyasetçilerin Sosyal Medyayla  Sevgi-Nefret İlişkisi

Son İngiltere genel seçimleri siyasi sosyal medya devrimi olmanın biraz gerisinde kalmışsa da, İngiliz siyasetçilerin sosyal medya deneyleri henüz sonlanmadı. İngiliz siyasi liderlerin kendilerini sosyal medya liderleri olarak sıralamada üstlere taşımak istediği ortada, en azından siyasi arenada, geçtiğimiz seçimlerde görülen sosyal medya etkisi de bunun ilk adımıydı. Ve beklenildiği gibi, bu ilk adımların bazıları biraz titrekti – ancak doğru yöne atılmış görünüyorlardı.

Koalisyon hükümeti kurma başlangıçta zor bir yoldur, bazı kilit isimlerin Facebook üzerinden öfkelerini dillendirmeleri ise bu zorluğu yumuşatmada hiç yardımcı olmaz.Telegraph gazetesine göre, 6 Mayıs’taki seçimler öncesinde Liberal Demokratların koalisyonundaki müzakerecilerden biri Facebook sayfası üzerinden partisinin koalisyon ortaklarından Tories’e ardı ardına saldırılarda bulundu.

David Alexander Facebook’u üzerinden şu cümleleri sarf etti, “Tories sıradan insanların hayatında bir iyileştirme yapmayacak. Onların manifestosu bu ülkenin çaresizce ihtiyaç duyduğu gerçek değişimi değil, sahte bir değişimi öneriyor. İşin aslı muhafazakârlara güven olmayacağıdır.” Bu sert sözleri Mart ve Nisan ayı boyunca Facebook’taki duvarında kaldı, ancak 12 Mayıs itibariyle kaldırıldı.

Bazı siyasetçilerin ne yazdıklarına dikkat etmedikleri taktirde dijital kağıt izlerinden yakayı ele vermeleri kaçınılmaz. Facebook, Twitter, LinkedIn, Youtube…  tüm bu sosyal ağlar kişisel bir marka işlevi görür. Alexander da kesinlikle öfkesini kamuya açık sanal bir forumda dile getirdiğine pişman olan ne ilk ne de son siyasetçi olacaktır.

Aslında,seçkin  İngiliz siyasetçilerinin hepsi için sosyal ağlar bu kadar da iç karartıcı bir durumda değil. Yeni başbakan David Cameron, hükümetinin sosyal medya stratejisini Kraliçe tarafından İngiltere’nin Lideri olarak kabul edilme üzerine tamamen yeniden inşa etti. Kabinesi atanmadan ya da 10 Downing Street’deki konutuna yerleşmeden önce Cameron ve ekibi hükümetin sosyal medya önerilerini yayınlamıştı bile.

Ayrıca tüm hesap isimlerini hepsinin ortak kullandığı tek bir isimle değiştirdiler: Number10Gov. İngiliz hükümetine artık ana web sayfalarından, Flickr, Twitter, ve Youtube’dan bu isim sayesinde kolaylıkla ulaşılabiliniyor. Bu değişim sadece yüzeysel olmaktan daha fazla gibi görünüyor: Twitterları başbakanın tam bir iş gününü görüntüleyen fotoğraflarını içeren Flickr hesaplarına bağlandı, ayrıca haber kaynaklarını da kendilerine ait iPhone uygulamasıyla birleştirme süreci içerisindeler.

İngiliz hükümeti Obama yönetimini takip ederek siyasi sosyal ağ kralığının ağır topu haline gelmeyi hedefliyor gibi görünüyor. Bütün aktiviteleri tek bir kullanıcı adı altında toplama  ve Twitter ve diğer sosyal medya kanallarını halkı zincirin içerisinde tutmak için kullanma Cameron’un yeni kurulan koalisyonu için doğru yönde atılan 2 adım. Bu yolda bir takım düzenbaz siyasetçiler ya da sosyal medya acemileri gibi bazı pürüzler çıksa da İngiliz siyasetçilerinin yurttaşlarıyla sanal siyasi arenada daha aktif bir ilişki içerisinde olmak istedikleri ortada. İster Flickr fotoğrafları ister Twitter kampanyasıyla olsun, daha fazla şeffaflık, siyaset ve sosyal medya karışımında her zaman iyiye işaret edecektir.

Yazan: Lauren Dugan

Kaynak – Source

 

ALINTILAR , , , , , , , ,

İlgili İçerikler

Yorum Yapın

Son Yorumlar