Siyaset ve Sosyal Medya

Yazar - 17 Ocak, 15 : 12 Çıktı

Siyaset ve Sosyal Medya

Son zamanlarda sosyal medyanın vazgeçilmez bir unsur haline gelmesi siyasileri de ister istemez sosyal medyaya yöneltti. Daha önce TV programlarıyla ve gazete reklamlarıyla halkla iletişim kurma çabası içine giren siyasiler ve siyasi partiler için sosyal medya üzerinde bir nevi sosyal medya rekabeti yaşanıyor.

Ülkemizde siyasi mecrada sosyal medya kullanımı ne düzeydedir ona bir göz atacağız. Arap Baharı sürecinin daha çok Twitter’da başlayıp Twitter’da oluşan gündemlerle dünyaya duyurulması ve Obama’ya iki seçim kazandıran başlıca çalışmalarının Twitter odaklı olmasından ötürü Twitter üzerinden gözlemlerime devam edeceğim.

Siyasiler arasında yaptığımız karşılaştırmada ülkemizde Twitter’ı en aktif kullanan lider olarak birinciliği 2,6 milyon takipçisiyle Abdullah Gül göğüslüyor. Twitter’da yaptığı anlık paylaşımların yanında kendine yazılanları sürekli olarak takip eden bir ekibinin olması @cbabdullahgul hesabının sosyal medya kullanıcıları tarafından ilgiyle takip edilmesine olanak sağlıyor.

Geçtiğimiz günlerde haberlere konu olan olayı hatırlayalım: Van Depreminde enkaz altından Abdullah Gül’e tivit atan vatandaşın Abdullah Gül’ün talimatıyla iş makinelerinin enkaza girmeye ramak kalmışken kurtarılması, sosyal medyanın tahmin edildiğinin de üzerinde bir görev üstlendiğini gösteriyor.

Siyasiler arasında Twitter’da en çok takipçiye sahip olan diğer bir liderimiz ise Tayyip Erdoğan. Başbakanımızın Twitter’ı kendisi kullanmadığını birçok defa belirtmesine rağmen Gençlik Kolları tarafından bir ekiple yönetilen hesabın takipçisi sayısı 2,2 milyona yakın durumda. @RT_Erdogan hesabı dünya genelinde siyasi liderler arasında en fazla takipçisi olan ilk on siyasi lider arasında yerini korumaya devam ediyor. Buna ek olarak Başbakan’ın yaptığı tüm konuşmalarda ‘Başbakan Erdoğan’ başlığının Twitter’da gündeme girmesi de Başbakanın gündem oluşturmasındaki etkisini gösterir durumda.

Ana muhalefet partisi lideri Kılıçdaroğlu’nun Twitter’daki takipçi sayısı ise 1 milyonu aşmış durumda. Kılıçdaroğlu, Başbakanın aksine Twitter’ı bizzat kendisi kullanmasına rağmen Twitter’da tam kaliteyi yakalayabilmiş değil. Kılıçdaroğlu’nun konuşmalarının alınıp ardı ardına tivit olarak atılması her ne kadar aktif kullanıldığı izlenimi verse de @Kilicdarogluk hesabının ses getiriciliğini düşürüyor.

Diğer bir muhalefet partisi lideri Devlet Bahçeli’nin ise takipçi sayısı 414 bin civarında. Bahçeli Twitter’a ilk girdiği zamanlarda MHP web sayfasında her ne kadar ‘Twitter nasıl kurulur?’ diye bir haberle resimli olarak Twitter’ın kurulumu anlatılıyor olsa da sosyal medyada bulunması yine büyük bir artı. Bahçeli de Kılıçdaroğlu gibi ya arka arkaya tivitler atıyor. @dbDevletBahceli hesabını Kılıçdaroğlu’na nazaran daha seyrek kullanan Bahçeli bazen attığı tivitlerle hesabın sahte olabileceğini düşündürmüyor değil.

Bakanlar ve milletvekilleri arasında da son bir yılı değerlendirdiğimizde Twitter kullanımı ciddi oranda artış gösterdi. En aktif Twitter kullanıcısı Bakanlarda Veysel Eroğlu ve Egemen Bağış başı çekerken Mehmet Şimşek ve Suat Kılıç da Twitter’ı aktif kullanan bakanlar arasında. Her ne kadar bakanların yarısı Twitter’ı kullanmıyor olsa da önümüzdeki yıl yerel seçimlerin yapılacak olması sosyal medya ve siyaset ilişkisini daha da canlandıracak gibi görünüyor. İzleyelim ve görelim.

 

Yazar: Burak Gültekin

Kaynak: www.semiyun.com

 

ALINTILAR , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

İlgili İçerikler

Yorum Yapın

Son Yorumlar