Batılı Seçmenin, Politikacılarla Twitter ve Facebook Üzerinden Erişimi Artıyor
Yazar Siyasi Medya - 11 Nisan, 07 : 58 Çıktı
Batı Ülkelerinde Seçmenler, Dijital İletişim Sayesinde Politikacılara Daha Etkin Bir Şekilde Erişebiliyor, Görüş ve Taleplerini Aktarabiliyor
Dünyanın en büyük bağımsız halkla ilişkiler şirketi Edelman tarafından, batı ülkelerinin başkentlerinde karar vericilerin iletişim ve medya alışkanlıklarını ölçmek için düzenlenen “Başkent Yetkilileri Endeksi / Capital Staffer Index araştırmasının 2010 yılı sonuçları yayımlandı. Araştırma, üst düzey devlet yetkililerinin ve parlamento üyelerinin seçmenler ile iletişiminde sosyal ağların ağırlığının arttığını ortaya koyuyor.
Twitter ve diğer sosyal ağları etkin kullanan politikacı sayısı ülkemizde de artış gösteriyor.
Edelman tarafından gerçekleştirilen “Başkent Yetkilileri Endeksi / Capital Staffer Index araştırmasının 2010 yılı sonuçları yayımlandı. Araştırmanın sonuçları, gerek Amerika, gerekse AB ülkelerinde seçmenler ve parlamento üyesi karar vericiler arasındaki iletişimde dijital kanalların ağırlığı giderek arttığını gösteriyor.
ABD (Washington) Almanya (Berlin), Avrupa Parlementosu (Brüksel), Fransa (Paris) ve İngiltere’de (Londra) eş zamanlı yürütülen araştırmada, Yasama Meclisi üyesi, Kongre üyesi ve Grup başkanları gibi karar vericilerin iletişim alışkanlıkları ölçümlendi. Araştırma, bu kişiler ile birlikte çalışan 271 üst görevliden alınan bilgilerle gerçekleştirildi. Araştırmaya göre, parlamenterler ve seçmenler arasındaki dijital etkileşimin etkisi giderek artış gösteriyor. Sosyal ağların etkin kullanımı ile politikacılar, seçmenlere bilgi ve görüş aktarırken; seçmenler de yöneticiler ile doğrudan erişim sağlayabiliyor.
Araştırmaya göre, seçmenlerin %37’si parlamentere sosyal iletişim ağları üzerinden erişim sağlıyor ve bu alanda geçen yıldan bu yıla 15 puanlık bir artış görülüyor. Bir diğer çarpıcı oran da, parlamenterlerin şahsi İnternet siteleri ve bloglarını, onlara erişmek için kullanan seçmen oranında. Bu oran, 1 yılda 41 puan artarak %72 seviyesine ulaşmış durumda. Araştırmaya katılan parlamenterlerin % 62’si ise Facebook’un etkisine büyük önem verdiklerini dile getiriyor.
Twitter’ın gücü hızla artıyor
Twitter ve benzeri mikro blog siteleri, batılı ülkelerde seçmen ve parlamenter arasında ana etkileşim alanları arasında yer alıyor. İletişimin %15’i bu yolla sağlanırken, bu alanın kullanımı geçtiğimiz yıldan (%7) bu yana iki kattan fazla arttı. Öte yandan, Twitter ve benzeri mikro blogları kullanan parlamenter sayısında da 11 puanlık bir artış oldu.
Sosyal ağların önemi artmaya devam edecek
Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlar başta olmak üzere, dijital iletişim yöntemlerinin seçmen-parlamenter etkileşiminde ağırlığının artmaya devam edeceği öngörülüyor. Edelman Public Realitons Kamu İlişkileri Bölümü Dünya Başkanı Jere Sullivan, araştırmanın üç yıllık geçmişinde, özellikle Facebook (4 kattan fazla) ve Twitter (5 kattan fazla) kullanımında büyük artış gözlemlendiğini dile getiriyor.
“Sosyal medya gerçeğini kabul etmeyen politikacı, iletişimde rakiplerinden geri kalır.”
Sosyal medya kullanımının tüm dünyada arttığını söyleyen Sullivan,”Seçmenler ve karar vericiler de bu sürecin bir parçası. Dijital iletişim, seçmen-parlamenter ilişkilerinde büyük bir hızla ilk sıraya yerleşiyor. TV röportajları ve birebir görüşmeler gibi geleneksel yöntemler hala önem taşıyor; ancak sosyal medya gerçeğini kabul etmeyen bir politikacı, iletişimde rakiplerinden geri kalacaktır” dedi.
“Sosyal medya, seçmen-politikacı iletişimine içtenlik ve etkileşim boyutu katıyor.”
Sosyal medya üzerinden iletişim, seçmen ile politikacı arasında yepyeni bir etkileşim boyutu oluşturduğunu söyleyen Sullivan, sözlerine şöyle devam etti: “Seçmenler görüşlerini doğrudan aktarabiliyor, politikacılardan anlık ve içten geri dönüşler alabiliyorlar. Bu trendin artarak süreceğini öngörüyoruz.”
Geleneksel iletişim araçları halen kullanımda Sosyal medya kanalları önemini artıradursun, batılı politikacılar yazılı mektup, birebir ziyaret (%90), telefon görüşmesi (%83), konuşmacı etkinlikleri (%90), gazete (%86), TV ( %93) ve radyo (%85) röportajları gibi geleneksel iletişim araçlarını da ağırlıklı bir şekilde kullanıyor.
Diğer yandan geleneksel basında yer alan haberler, batılı politikacılar açısından özellikle önemli konuların takibi için referans oluşturuyor. Ankete katılanların %66’sı, bu tür haberlerin takibinde ulusal medyaya güvendiklerini dile getirirken, %23’lük bir kesim de yerel medyaya odaklanıyor. Katılımcıların %10’u ise yurt dışı yayınları da takip ediyor.
Edelman araştırması, parlamenter ve bürokratların, kendilerine yöneltilen mesajlar için, bu mesajları destekleyici bilimsel veri beklentisi içerisinde olduklarını da gösteriyor. Bu veriler için en güvenilir kaynak, STK araştırma raporları (%51) olarak öne çıkıyor. Akademik kurumlar tarafından hazırlanan dokümanlar (%42) ve sektörel birliklerin araştırmaları da güvenilir kaynaklar arasında yer alıyor. Araştırmaya katılanların yarısına yakını (%45), kendisine iletilen bilgi ve taleplerin, tek sayfalık kısa ve net bir dokümanda toparlanmış olmasını tercih ediyor.
Kaynak: Sondakika.com
İlgili İçerikler
-
22 March - 13 : 49 0
"Türkiye Bir Hafta Boyunca Sizi Takip Edecek"
-
14 February - 14 : 10 0
Kültür Bakanı Çelik, Şair Sezai Karakoç’u Ziyaret Etti
-
13 February - 08 : 29 0
Şubat'ta Atama Yok
-
12 February - 09 : 52 0
Otokratların Sosyal Medya İle İmtihanı