Sosyal Medya Siyasetten Mabedlere, Artık Her Alanda

Yazar - 5 Nisan, 06 : 17 Çıktı

Sosyal Medya Siyasetten Mabedlere, Artık Her Alanda

Facebook’u kuran 26 yaşındaki Mark Zuckerberg, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı geçerek Time’a kapak oldu. “Şıpıdık” tabir edilen yazlık ayakkabıyla devletlerin en tepesindeki kişilerle görüşebilen Zuckerberg’in hemen her söylediği, aynı dakikalarda dünya medyasında yer alıyor. Takip de ediliyor. Nasıl edilmesin ki? Dünya, artık eski dünya değil! Her kes sosyal ağlarda. Olmayana da farklı bir gözle bakılıyor.
Bir kaç yıl öncesine kadar internetin “i”sini bilmeyen siyaset adamları, bir bakıyorsunuz Twitter’dan altında sosyal mesajlar bulunan matematik sorularıyla karşınıza çıkıyor; devlet başkanları, duygu ve düşüncelerini twitliyor.

Geçtiğimiz günlerde Kore’de, dünyada bir ilk gerçekleştirildi: Strateji ve Finans Bakanlığı, 2011 yılı ekonomi politika ve stratejilerini Twitter’dan yayınladı. Hem de canlı olarak. Hemen ertesi gün bakan Yoon Jeung-hyun, twitter’da takip eden 7 vatandaşı öğle yemeğinde ağırladı.

30 yaş altı takipçilerle ekonominin gidişatını görüşen Jeung-hyun, görüşlerin serbestçe paylaşımının önemine dikkat çekiyor. Sosyal medyanın interaktif özelliğine vurgu yapan Jeung-hyun’un, yakın bir gelecekte devlet başkanlığına adaylığını koymak istediği, bu nedenle özellikle gençleri içine alan kitlelerle doğrudan iletişime ağırlık verdiği söyleniyor.

Kore’de, bir çok bakanlığın bir kaç sosyal medya hesabı, blogları ve web siteleri bulunuyor. Son kertede Facebook hesabı açan kurumlar arasında; Kültür, Turizm, Spor bakanlıkları da yer alıyor.

Sosyal medya, yaşamın her alanında aktif bir şekilde var oluyor. Günümüzde pek çok şirket marka ve pazarlama stratejilerini bu mecrada hayata geçiriyor. Sosyal medya kanalları, şirketlerin sosyal amaçlar çerçevesinde attıkları adımların en geniş ölçüde duyurulduğu alanlar. Tüketicilerin önemli bir bölümü, yaptıkları harcamaların toplumsal sosyal amaçlara yöneltildiğini görmekten mutlu oluyor ve harcamalarını yaparken bunu gözeten firmaları tercih ediyor.

Sosyal medya, siyasi ve ticari amaçların dışında da aktif olarak değerlendirilebiliyor. Söz gelimi, Teksas’ta bazı kiliseler, yeni üyelere ulaşmak için Facebook ve Twitter’dan faydalanıyor. Tyler’daki Living Acts ve  First Presbyterian kiliselerinin yetkilileri, sosyal medyanın tam da bu amaca hizmet ettiğini söylüyorlar. Seattle merkezli Mars Hill Church’ün 9 farklı lokasyondaki üyeleri ve diğer kullanıcılarla birlikte Facebook ve Twitter’da 160 bin kullanıcısı var. Kilise yetkilileri, sosyal medyanın gerçek manada bağların oluşumunda önemli katkılar sağladığı değerlendirmesini yapıyorlar.

Dediğimiz gibi, dünya eski dünya değil artık. Sosyal medya yaşamın her alanında var ve olmaya da devam edecek. Görünüşe göre, sosyal medyanın hatırı sayılır bir payının olduğu bu yoldan kimsenin pek dönme gibi bir niyeti de yok!

Yazan: Murat Çehreli

Kaynak

 

ALINTILAR , , , , , , , ,

İlgili İçerikler

Yorum Yapın

Son Yorumlar